Dieta cukrzyka została opisana dość dokładnie. Mimo to warto pamiętać o kilku bardzo ważnych zasadach, których powinniśmy przestrzegać nawet, gdy pozwalamy sobie na odstępstwa od rozpisanego przez dietetyka menu. Przede wszystkim należy jeść regularnie. Posiłków powinno być nawet 6-7 na dobę, spożywanych o względnie regularnych porach. Unikać należy produktów o wysokim indeksie glikemicznym. Nie należy tych zastrzeżeń lekceważyć, gdyż ich uporczywe omijanie może uszkodzić trzustkę. Ważne jest uwzględnienie w każdym posiłku wszystkich ważniejszych makroskłodników i substancji odżywczych, z zachowaniem odpowiednich proporcji dla węglowodanów, białek, tłuszczów i błonnika. Pamiętać warto, że połączenie błonnika, białka i tłuszczu daje miks, spowalniający wchłanianie glukozy. Ważny jest regularny wysiłek fizyczny i wprowadzenie po nim do diety większej ilości węglowodanów. Istotne jest oczywiście utrzymanie prawidłowej masy ciała, dzięki czemu choroba postępuje znacznie wolniej, a jej objawy nie są tak dokuczliwe.