Potocznie uważa się, że osoba, która chce schudnąć powinna zrezygnować z węglowodanów. Nie zawsze jest to prawda. Część produktów, które zawierają węglowodany, warto spożywać właśnie wtedy, kiedy jesteśmy na diecie. Nie możemy przecież zapominać, że węglowodany są jednym z podstawowych budulców naszego organizmu. Potrafią także wspomagać utrzymanie stałej wagi. Przekonanie, że to właśnie węglowodany – same w sobie – są przyczyną tycia, jest mitem. Problemem są nie tyle produkty bogate w węglowodany, a produkty bezwartościowe bogate w węglowodany. Takie jak białe pieczywo i białe makarony. A przecież zamiast nich można sięgać po produkty wieloziarniste, które oprócz węglowodanów dostarczają naszemu organizmowi ogromnej ilości witamin i mikro i makroelementów. Występuje jeszcze jeden problem – rezygnacja z węglowodanów na dłuższą metę jest trudne, a to sprawia, że oparta na rezygnacji z nich dieta może prowadzić do efektu jojo. Jeśli decydujemy się więc na dietę bez węglowodanów, to powinniśmy się do niej dobrze przygotować.