W powszechnej opinii kolagen jest raczej składnikiem przeciwzmarszczkowych kosmetyków niż jedzenia. Tymczasem można dostarczać ten składnik za pomocą diety, gdyż kolagen nie jest niczym innym niż białkiem o nieco nietypowym składzie aminokwasów. Ich specyfika polega na tym, że aby móc prawidłowo syntezować wymagają obecności witaminy C. Aby nasz organizm mógł samodzielnie produkować kolagen, w pożywieniu dostarczać powinniśmy przede wszystkim pełnowartościowego białka, szczególnie dobrze przyswajalnego z mięsa, oraz produkty bogate w witaminę C, której nasze ciało magazynować nie potrafi. Ważna jest różnorodność jedzenia, dostarczającego odpowiednich dawek składników mineralnych, takich jak żelazo, cynk, krzem czy miedź, a także witamin, w szczególności stanowiących przeciwutleniacze witamin A i E oraz witamin z grupy B. Ważna jest również woda, która prawidłowo nawodni nasz organizm i zapewni prawidłowe rozprzestrzenienie składników odżywczych w organizmie. Nawilżająco podziałają również zdrowe tłuszcze, które zapobiegną rogowaceniu i wysuszaniu skóry.