Chcąc stracić tkankę tłuszczową przechodzimy na redukcję, pragnąc uwydatnić nasze mięśnie. Dieta redukcyjna to długotrwały proces w którym kontrolujemy nasz własny metabolizm. Na samym początku musimy ustalić nasze zapotrzebowanie kaloryczne. Gdy to ustalimy, wprowadzić w swój dzienny plan musimy regularne posiłki. Przydatne będzie również ustalenie liczby kilogramów, które pragniemy zrzucić. Najlepiej gdy monitorujemy nasze ciało, prowadząc w tym celu specjalny notes. Zapisywać powinniśmy w nim nasze spadające w dół wymiary, które powinny zachęcać nas do dalszej pracy nad wyglądem. Z diety usuwamy gazowane napoje, słodkie soki, słone przekąski i słodycze. Uważamy na wszelkie fast foody i inne tłuste dania spożywane wcześniej. Najważniejsze to zmiana naszych nawyków żywieniowych i przyzwyczajenie się do nich. Po tym procesie cała reszta powinna pójść nam o wiele łatwiej i przyjemniej. Węglowodany czerpać powinniśmy z pełnoziarnistego pieczywa, białko z ryb i chudych mięs a tłuszcze z olei roślinnych, np z oleju lnianego.