Komponując dietę w przypadku zagrzybienia organizmu, dobrze jest skorzystać z pomocy dietetyka. Samodzielne ułożenie diety jest bardzo trudne, w szczególności, gdy nie jesteśmy fachowcami, a jej skuteczność zależy też od tego, czy jadłospis dopasujemy do stopnia nasilenia grzyba. Pamiętać należy, że grzyb żywi się wszelkimi resztkami żywnościowymi. Dieta musi być więc kalorycznie opracowana pod potrzeby konkretnego organizmu i żadne łakomstwo ani kulinarne grzeszki nie wchodzi w tym wypadku w grę. Zabronione jest smażenie i pieczenie. Dopuszczalnym sposobem przygotowywania żywności jest gotowanie na parze lub w niewielkie ilości wody. Wybierać należy potrawy lekkostrawne, pić dużo wody i mocno ograniczyć białko. To ono w dużej mierze zalega w naszych jelitach, ulegając fermentacji. Podstawową zasadą w diecie antygrzybiczej jest komponowanie białka (mięsa lub ryby) z warzywami lub węglowodanów z warzywami. Nigdy nie łączy się warzyw z węglowodanami i białkiem zwierzęcym. Jadać należy jak najmniej przetworzone produkty i dostarczać sobie probiotyków.