Siemię lniane jest prawdziwą skarbnicą witaminy B, witaminy E oraz składników takich jak: cynk, żelazo, wapń, potas oraz bardzo ważne dla dobrej kondycji naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega- Są one bardzo ważne w rozwoju dzieci i to już na bardzo wczesnym etapie. Jest jednak kilka warunków, które musimy spełnić, aby w pełni wykorzystać moc zawartą w tych niepozornych ziarenkach. Przede wszystkim siemię lniane musi być produktem świeżym. Wybierać powinno się siemię w ziarenkach, a następnie mielić je samodzielnie i spożywać zaraz po tej obróbce. Taka forma jest zalecana ze względu na fakt, iż kwasy omega-3 bardzo szybko utleniają się w kontakcie ze światłem oraz temperaturą, im dłużej zatem zmielone ziarna poleżą, tym mniej z nich skorzystamy. Z siemienia lnianego najlepiej jest przygotować napar, który mogą pić nawet osoby z problemami jelitowymi lub innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Siemię dobrze sprawdzi się również jako dodatek do koktajli, zup czy sosów sałatkowych – nie zmienia ich smaku, a zagęszcza konsystencję.