Nie bez przyczyny dietetycy zalecają dostosowanie jadłospisu do aktualnie panującej pory roku. To doskonały sposób na urozmaicenie diety i wprowadzenie sezonowych produktów, które stanowią źródło cennych dla organizmu składników. Zimą zwiększa się zapotrzebowanie na energię, natomiast latem, gdy panują upały, mało kto ma ochotę na jedzenie. Aby zaspokoić uczucie głodu, które u wielu osób pojawia się na przełomie jesieni i zimy, warto zmienić swój jadłospis i przejść na dietę rozgrzewającą. Dzięki odpowiednim modyfikacjom uda się poprawić samopoczucie i wzmocnić odporność organizmu, co w okresie zimowym nabiera ogromnego znaczenia. Rozgrzewające potrawy i napoje pomogą również osobom odczuwającym ciągłe uczucie głodu. Dodatek przypraw i wybór konkretnych produktów spożywczych powstrzymają apetyt na podjadanie między posiłkami. Na diecie rozgrzewającej ważną rolę pełni śniadanie na ciepło. Można zjeść na przykład zupę mleczną, omlet, naleśniki czy owsiankę z bakaliami. Posiłki powinny zawierać cenne białko, którego dostarczą ryby, mięso, jajka czy rośliny strączkowe.